26 octombrie 2006

Catalin Avramescu

articolul: "Lasati-i sa se zvircoleasca!"

din: Cotidianul, fondat de Ion Ratiu, acum proprietatea lui Sorin Ovidiu Vintu, daca am inteles bine, prin intermediul Academiei Catavencu. Numarul 253 (4628) din 25.10.2006, p. 18.

il puteti citi aici sau aici.

D-l Avramescu sustine ca sistemul de sanatate al statului roman nu functioneaza, este corupt, si nu poate fi reformat din cauza ca ofera asistenta medicala gratuita asiguratilor care sint singuri vinovati pentru bolile lor datorate stilului lor de viata nesanatos. D-l Avramescu sustine ca atitudinea societatii fata de acesti oameni nu arata compasiune, ci permisivitate si ca aceasta atitudine este neetica si perversa din punct de vedere moral, pentru ca obliga oamenii responsabili sa plateasca asistenta medicala a celor iresponsabili.

D-l Avramescu greseste deoarece:

- compasiunea trebuie sa se manifeste fata de oamenii care sint in nevoie, nu fata de cei care merita aceasta compasiune dupa criteriile desemnate de D-l Avramescu. Noul Testament este foarte clar in aceasta privinta. De asemenea, bunul simt si elementara grija pentru seaman care fac diferenta intre om si animal si care stau la baza oricarei societati democratice ar fi trebuit sa indice acelasi lucru.

- din punct de vedere moral o asemenea atitudine ne-ar intoarce in Evul Mediu, cind li se spunea saracilor ca ciuma e trimisa de Dumnezeu ca sa ii pedepseasca pentru pacatele lor. Cu o asemenea atitudine, progresul tehnic si social era destul de lent.

- intr-o societate corupta evaluarea dreptului unui bolnav de a primi asistenta medicala dupa criteriul "daca ar fi putut sa se fereasca de boala sau nu" ar atinge noi culmi ale aberatiei.

- capacitatea unui om de a se feri de boala depinde enorm de familia si starea sociala din care provine.

- educarea oamenilor pentru a se pastra sanatosi depinde in mare masura de stat.

- cauzalitatea celor mai multe boli este inca neclara.

- efectele sociale ar fi catastrofale, bolnavii umplind strazile, bolile contagioase ar pune in pericol societatea, chiar daca se datoreaza in mare masura lipsei de igiena, care si ea se datoreaza educatiei deficitare si saraciei. Bolnavii saraci ar trebui sa tilhareasca pentru ca sa supravietuiasca. Dar nici societatii nu le-ar fi pasat de ei.

- In fine, cel mai important este faptul ca D-l Avramescu face legatura intre coruptie si asistenta medicala pentru toti asiguratii. In primul rind, D-le Avramescu, si oamenii iresponsabili pot sa incheie contracte de asigurare, doar ca vor plati o rata mai mare decit cei responsabili, daca nu cumva doriti sa le luati Dv. acest drept. Dar cel mai important este ca de fapt, in Romania anului 2006, nu exista nici o asigurare medicala. Fiecare pacient trebuie sa plateasca fiecare serviciu medical, si au fost multe cazuri in care oamenii nu au fost tratati fiindca nu au putut plati. Mai mult, preturile platite sint mai mari decit ar fi fost normal pe piata libera. Preturile serviciilor medicale pe piata neagra sint tinute la nivele de 2 - 3 ori mai mari decit ar fi fost normal pe piata libera, tocmai fiindca piata serviciilor medicale in Romania nu este libera, ci este controlata de mafia de stat. Aceasta mafie are dreptul sa refuze aprobarea de functionare a oricarei policlinici particulare, iar in privinta spitalelor particulare nici nu se pune problema ca ele sa apara pentru publicul larg, din simplul motiv ca exista deja spitale de stat. Chiar daca acestea nu functioneaza decit foarte scump si prost, este clar ca hartuirea guvernamentala ar face inceputurile spitalelor particulare imposibil de scumpe si, oricum, nu exista spatii disponibile pentru a deschide spitale particulare in fiecare cartier. Mai mult, spitalele de stat nu pot da faliment, si, daca ar fi prea multi doctori pentru citi bolnavi sint, pina la urma tot spitalele particulare s-ar inchide. Astfel, monopolul mafiei este asigurat.

Dupa cum vedeti, coruptia din sistemul de sanatate romanesc nu are nici o legatura cu asigurarea serviciilor de sanatate de baza ale cetatenilor, care este o caracteristica a unei civilizatii elementare. D-l Avramescu este deranjat, de exemplu, de plata salvarii pentru un sofer vitezoman care s-a accidentat. Ce ar trebui sa facem, sa-l lasam pe strada pina moare? Sa-l omorim noi ca sa il putem ingropa pe banii societatii, cum se exprima D-l Avramescu, ignorind ca orice comunist contractul incheiat intre asigurat si casa de asigurari de sanatate? Iar taranii care consumau gaini suspecte de gripa aviara pentru ca nu aveau incredere in platile compensatorii promise de guvern, ar trebui lasati sa imprastie gripa, la rindul lor? Coruptia din sistemul de sanatate romanesc are legatura cu incompetenta civica a romanilor. Are legatura cu sistemul socialist aplicat in sanatate in Romania. Vezi si aceasta pagina.

Aceasta ne duce cu gindul la motivul pentru care D-l Avramescu a putut sa publice o asemenea perla a gindirii sale politice. Evident, avem de a face aici cu o atitudine fascista, mai exact cu darvinism social. Astazi, cei care vorbesc impotriva democratiei, vorbesc de pe pozitii fasciste, comunismul dovedindu-se tot la fel de neviabil ca si fascismul in secolul trecut. O explicatie a acestei pozitii ar fi aceea ca D-l Sorin Ovidiu Vintu s-a hotarit sa investeasca in sectorul medical. Oricine are un raspuns e invitat sa lase un comentariu; pentru aceasta nici macar nu este necesar sa isi creeze un cont.

Sa nu uit sa mentionez ca D-l Avramescu este profesor la o universitate de stat. De ce ar trebui sa plateasca statul studiile superioare ale celor mai capabili cetateni ai sai, care pot face bani mai usor decit altii, ramine de discutat, dar de ce ar trebui sa existe universitati de stat cu profesori cu o slujba sigura si usoara, chiar nu pricep.

Va multumesc.